Ajankohtaista

Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala Saaristokiertue

25.-29.7., Turku, Parainen, Korppoo, Houtskari, Iniö

Suomalaisen kansanmusiikkiviulismin huippuyhtyeen Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskalan pyöräilevä kiertue tarjoaa jännittäviä musiikillisia pysähdyksiä Saariston rengastiellä! Toissakesänä ympäri Suomen poljettu Emilia Lajunen Bike Tour oli menestys, ja hyväksi havaittu konsepti liikkuu nyt kahden naisen voimin konsertoiden seuraavasti:

25.7. klo 13 Turun pääkirjasto, Turku / Åbo
25.7. klo 19 Råttis, Parainen / Pargas
26.7. klo 16 Korppoon kirkko / Korpo kyrka, Korppoo / Korpo
27.7. klo 16 Fridhem serviceboende, Houtskari / Houtskär
27.7 klo 18 Saaristomuseo / Skärgårdsmuseet, Houtskari / Houtskär
28.7. klo 18 Snäckan Norrby, INIÖ FOLK
29.7. klo 13.30 Keistiö byskola, INIÖ FOLK

Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala, en toppgrupp inom finsk fiolorienterad folkmusik, bjuder på spännande konserter längs Skärgårdens ringväg under en cykelburen turné. Emilia Lajunen Bike Tour trampades för två somrar sedan till en succé. Det fungerande konceptet verkställs nu med två
damers insats, enligt följande:

25.7. kl 13 Åbo huvudbibliotek, Åbo
25.7. kl 19 Råttis, Parainen / Pargas
26.7. kl 16 Korpo kyrka, Korppoo / Korpo
27.7. kl 16 Fridhem serviceboende, Houtskari / Houtskär
27.7 kl 18 Skärgårdsmuseet, Houtskari / Houtskär
28.7. kl 18 Snäckan Norrby, INIÖ FOLK
29.7. kl 13.30 Keistiö byskola, INIÖ FOLK

Juhana Nyrhisen MÄSÄ UNIVERSE -näyttely

14.7.–12.9.2017, Tiketti Galleria, Urho Kekkosen katu 4-6, Helsinki

Juhana Nyrhisen urbaania kulttuuria ja suomalaista kansanperinnettä yhdistelevä MÄSÄ UNIVERSE -näyttely avautuu Tiketti Galleriassa perjantaina 14. heinäkuuta. Nyrhisen soittimet ovat nähtävillä ja soitettavissa aina syyskuun puoleen väliin saakka.

Soitinrakentaja Juhana Nyrhinen on tehnyt perinnesoittimia jo 17 vuoden ajan. MÄSÄ UNIVERSE on hänen löytöretkensä äänen pariin ja irtiottonsa konventionaalisesta soitinkäsityksestä. Kun kantele veistetään skeittilaudasta ja kuvataide yhdistetään soittimeen, risteytyy monta eri kulttuuriperimää. Perimmäisenä aatoksena kuplii, miksi ihminen soittaa ja mitkä kaikki äänet voidaan käsittää musiikkina.

MÄSÄ on lyhenne sanoista Metsän Ääni Sähkö. Metsän Ääni on Juhana Nyrhisen akustinen perinnesoitinsarja, jonka sähköistetty versio on MÄSÄ. Soittimet tuulettavat perinteisen soitinrakentamisen maailmaa raikkaalla konseptillaan, joka tuo yhteen urbaanin rullauksen ja savutorpan Väinämöisen - skeittilaudat ja kanteleen. Nyrhinen haluaa moderneilla perinnesoittimilla testata erilaisten kulttuurien rajoja. Hän kokee kulttuurien väliset ristiriidat kiehtoviksi ja niiden yhdistämisen kulttuureja eteenpäin vieviksi.

Tiketti Gallerian näyttelyyn Nyrhinen tuo skeittilaudoista rakennettujen kanteleiden, kitaroiden ja jouhikkojen lisäksi kollektiivisesti soitettavan pöydän ja rumpulaatikon. Kaikki soittimet on tarkoitettu soitettaviksi, joten Tiketti Galleriassa koettavaan näyttelyyn kuuluu soitinten kokeilu, yleisö pääsee itse testaamaan kuinka skedekannel soi.

Juhana Nyrhinen (s. 1977) on suomalais-ugrilaisiin perinnesoittimiin erikoistunut soitinrakentaja ja soitinrakennuksen opettaja, muusikko ja tuottaja, jolla on skeittaajatausta. MÄSÄ UNIVERSE Tiketti Galleriassa on Nyrhisen ensimmäinen soitinnäyttely Helsingissä.

MÄSÄ UNIVERSE
Execute the hollow mind
Bring your oath to the reaper
Plunge to the new universe
The babel of sound

Juhana Nyrhinen - MÄSÄ UNIVERSE
Tiketti Galleria, Urho Kekkosen katu 4-6, Helsinki
14.7.-12.9.2017
ma - pe 11-19, la 12-18