TIEDOTE 4: Samuelin Poloneesi 10.-12.3. Lavalla savolaislähtöiset naislaulajat Aija Puurtinen ja Vieno Kekkonen

TIEDOTE
Julkaisuvapaa 27.2.2017

Samuelin poloneesi 10.-12.3.2017 Kuopio

Samuelin Poloneesi 45 vuotta ja 500 pelimannia
- lavalla savolaislähtöiset naislaulajat Aija Puurtinen ja Vieno Kekkonen

Perjantaina Poloneesi alkaa ja sitten kajahtaa kansanmusiikkia Kuopiosta maailmalle. Kaupunkiin saapuu viitisensataa kansanmusiikin ja -tanssin osaajaa eri puolilta Suomea Samuelin Poloneesi -kansanmusiikkitapahtuman kootessa alan harrastajat ja ammattilaiset yhteen.

Tapahtuman konserteissa Kuopion Musiikkikeskuksessa, kaupungintalon juhlasalissa ja Ravintola Introssa kuullaan suomalaisen kansanmusiikin kiinnostavinta kirjoa, taatun perinteisestä rajoja rikkovaan ja kokeilevaan ohjelmistoon.

Suomen Kansanmusiikkiliiton järjestämä Samuelin Poloneesi on yksi talvikauden suurimpia kansanmusiikkitapahtumia Suomessa. Samuelin Poloneesi järjestetään Kuopiossa yhteistyössä Pohjois-Savon Kansanmusiikkiyhdistyksen ja Kuopion kaupungin kanssa. Samuelin Poloneesi järjestetään Kuopiossa jo kolmatta kertaa (aiemmin vuosina 1987 ja 2003).

Samuelin Poloneesi on suomalaisen kansanmusiikin juhla ja Suomen Kansanmusiikkiliiton päätapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 1972 lähtien. Tapahtuman teemoina vuonna 2017 ovat savolainen kansanmusiikki sekä Kaikki laulaa - Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen nimeämä vuoden 2017 teema. Samuelin Poloneesi 45 vuotta on myös osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Samuelin Poloneesin huippukonsertissa 11.3. lauantaina Kuopion Musiikkikeskuksen konserttisalissa klo 19 esiintyy kaksi pitkän ja vaikuttavan uran Suomessa eri vuosikymmenillä tehnyttä savolaislähtöistä naislaulajaa yhtyeineen. Tätä ei voi jättää kuulematta ja näkemättä kun lavalla on samana iltana Aija Puurtinen & Rytmiraide Allstars sekä Vieno Kekkonen & Pekka Pentikäisen kvartetti. Luvassa on kansanmusiikin, bluesin ja iskelmän mahtikeitos, joka ei varmastikaan jätä kylmäksi.

Honey B & T-Bones -yhtyeestä tuttu Aija Puurtinen (synt.1959 Juva) tekee aluevaltauksen laulamalla amerikansuomalaisista kertovia lauluja Rytmiraide Allstars -kokoonpanonsa kanssa. Mausteena on folkia, bluesia ja jopa jamaikalaisia aineksia.  Aija Puurtinen & Rytmiraide Allstars -kokoonpano esittää materiaalia epookkilevyltä Brooklynin satu, joka on musiikin keinoin toteutettu aikamatka amerikansuomalaiseen siirtolaisuuteen ja sen mielenmaisemaan. Musiikki on akustisesti ja puoliakustisesti toteutettua, sekä ”fingelskaksi” että englanniksi esitettyä, voimakkaasti eteläpohjalaisesta kansamusiikista ammentavaa. Brooklynin satu -nimisen albumin laulujen tekstit on tehnyt Perttu Hemminki amerikansuomalaisilta siirtolaisilta keräämiensä tarinoiden pohjalta, ja sävellykset ovat Puurtisen ja miehensä Esa Kuloniemen käsialaa. Aija Puurtinen on tehnyt miehensä kanssa mittavan kulttuurityön nostaessaan esille unohtuvaa siirtolaisperinnettä. Brooklynin satu -levy on julkaistu vuonna 2015. Soitinkirjo on laaja urkuharmoonista sikarilaatikkokitaraan.

Yhtyeessä musisoivat:
Aija Puurtinen – laulu, basso ja sikarilaatikkokitara
Selina Sillanpää – taustalaulu, viulu ja akustinen kitara
Esa Kuloniemi – laulu, erilaiset kitarat ja sikarilaatikkomandoliini
Eero Grundström – matkaharmooni ja huuliharppu
Mooses Kuloniemi – rummut

”Siirtolaisuus Suomesta Yhdysvaltoihin ja Kanadaan on tärkeä aihe jo pelkästään siitäkin syystä, että se on koskettanut ja koskettaa yhä
satojatuhansia, ellei peräti paria miljoonaa, suomalaista”, Perttu Hemminki, kauniiden tekstien luoja kirjoittaa.

Toinen konsertin esiintyjä on Vieno Kekkonen (synt. 1934 Karttula), joka on yksi tunnetuimmista suomalaisista iskelmälaulajista ja naissolisteista. Vieno Kekkonen debytoi laulajana levyllä jo vuonna 1955 ja takana on kolmisensataa levytystä ja reilut kuusikymmentä vuotta esiintymiskokemusta. Laulajan taival jatkuu edelleen täyttäen konserttisalit ilta toisensa jälkeen. Vuosikymmenten takaiset iskelmän helmet pitävät kirkkaan pintansa tänäkin päivänä saaden seuraansa aivan viime vuosien uusia levytyksiä. Alun perin Vieno valmistui näyttelijäksi Teatterikoulusta vuonna 1956. Ennen Teatterikouluun menoaan hän oli työskennellyt avustajana ja tarpeistonhoitajana Kuopion Yhteisteatterissa ja keikkaillut kuopiolaisten orkestereiden solistina. Musiikki vei kuitenkin pian mukanaan kokonaan ja huikea ura iskelmälaulajana hakee Suomessa vertaistaan. Vieno keikkaili ahkerasti Jaakko Salon ja Erkki Valasteen orkestereiden solistina ja hänen menestyskappaleitaan ovat olleet 1950- ja 1960-luvuilla muun muassa Tie, Sateenkaaren tuolla puolen, Preerian keltainen ruusu, Sävel rakkauden, Ei koskaan sunnuntaisin, Kesän vihreät lehvät ja Uska Dara. Laaja ohjelmisto koko hänen laulajauransa aikana ja hyvä huolenpito äänestä ja kunnosta ovat hänen omasta mielestään pitkän uran salaisuudet. Hän laulaa ikivihreät jazziskelmänsä edelleen nyt 80-vuotiaana samasta sävellajista kuin nuorena. Vieno Kekkonen esiintyy paljon Espoon pelimannien laulusolistina tanssikeikoilla. Hän aloitti myös 2-rivisen haitarin soittoharrastuksen eläkkeelle päästyään. Vieno Kekkonen – itsekin sotaorpo – on uskollisesti myös esiintynyt monissa sotaveteraanien tapahtumissa. Kekkonen esiintyy paljon myös Pirkko Mannolan ja Marjatta Leppäsen kanssa Supernaiset-kokoonpanolla.

Kuopion Musiikkikeskuksen konserttisalin konsertissa lauantaina 11.3. klo 19 Vieno Kekkonen esiintyy yhdessä uuden kokoonpanon Pekka Pentikäisen kvartetti kanssa, jossa on mukana tunnettuja kansanmuusikoita. Yhtyeessä musisoivat:
Vieno Kekkonen – laulu
Timo Alakotila – piano
Petri Hakala – kitara ja mandoliini
Pekka Pentikäinen – haitari
Elina Lappalainen – kontrabasso

Konsertin jälkeen klo 21 alkaen Kuopion Musiikkikeskuksen Valohallissa pelimannitanssit päälle, joissa tanssittajina eri pelimanniryhmiä!

Liput Musiikkikeskuksen konsertteihin:
Kuopion Musiikkikeskus, www.kuopionmusiikkikeskus.fi, puh. 0600 96100
(1,98 €/min.+pvm) tai
Lippupiste www.lippupiste.fi, puh. 0600 900 900 (1,98 €/min+pvm).

Lisätietoja:
Suomen Kansanmusiikkiliitto, Pauliina Pajala p. 044 738 1933,
tuottaja@kansanmusiikkiliitto.fi
Kotisivut: www.kansanmusiikkiliitto.fi/samuelinpoloneesi
Medialle: www.kansanmusiikkiliitto.fi/poloneesi_kuopio_medialle
Facebook: www.facebook.com/events/1138956419529225/
Suomi 100:
www.suomifinland100.fi/project/suomi-100-vuotta-samuelin-poloneesi-45-vuotta/

Tervetuloa nauttimaan Samuelin Poloneesin iloisesta tunnelmasta!